Jerkbaits
Jerkbait är en typ av drag som är framtaget först och främst för fisket efter Gädda. Det finns dock mindre jerkbaits för abborrfiske också.
Skillnaden på en jerkbait från en vobbler är att det saknar sked och därmed det mesta av egna gången. Fiskaren skapar i stället själv betets gång med hjälp av spöet. Jerkbaiten i Sverige slog igenom stort med fisket i våra grunda skärgårdar, och kanske framför allt tack vare den ikoniska filmen gäddfeber och Buster Jerken.
Läs vår guide till Jerkbaits på botten av denna sida
- Savage Gear Deviator Swim 14 cm 70 gr169,00 kr
- Armada EyeSwimmer 120 mm 50gr139,00 kr
- Westin Swim 15cm Suspending179,00 kr
- Buster Swim 13cm Slow Sink219,00 kr 249,00 kr
- Buster Jerk II 12cm Suspending199,00 kr 239,00 kr
- Buster Jerk Shallow 15cm Custom169,00 kr 169,00 kr
- Buster Jerk 15cm Slow Sinking Custom169,00 kr
- Pig Shad, 23cm Custom99,00 kr
- Rapala Super Shadow Rap 16cm169,00 kr
- Wolfcreek Skinny Wolf - 18cm229,00 kr
- Big Bandit Suspending - 19.6cm169,00 kr
- Buster Jerk 15cm Slow Sinking159,00 kr
- Buster Jerk Shallow - 15cm199,00 kr 249,00 kr
Guide till Jerkbaits
Jerkbaits är en typ av wobbler men som saknar skeden i nosen som en vanlig wobbler har. Eftersom skeden är den som normalt ger betet mycket av gången har ett jekrbait inte mycket gång alls om man bara vevar hem det. I stället ger man Jerkbaiten sin rörelse med hjälp av spöet eller genom att variera hastigheten man vevar in betet på. Här ska man dock pointera att vi pratar om jerkbaits för gädda och enligt ”den svenska” definitionen. Det finns många mindre wobblers med sked som kallas för jerkbaits i USA. Dessa ska inte förväxlas med vad det vi i Sverige oftast kallar för jerkbaits, dvs stora skedlösa beten anpassade för gäddfisket.
Jerkbait modeller
Det finns väldigt många olika typer och modeller av jerkbaits som har olika egenskaper. Tillskillnad från wobblers som rör sig olika ”av sig själv” behöver man anpassa sina spörörelser beroende på vilken typ av modell man använder. Vissa modeller kräver långa med släpande jerkar(rörelsen med spöet som skapar gången på betet) medan andra kräver korta väldigt distinkta rörelser med jerkbait spöet. Vi kommer att gå igenom de vanligaste modellerna av jerkbaits nedan. Men tänk på att även olika modeller av en viss kategori kräver lite olika fisketeknik.
Sida till sida
Kanske den vanligaste typen av jerkbaits är de med en ”sida till sida” gång, eller side to side som det heter på engelska. Dessa jerkar har en gång som går väldigt tydligt från sida till sida, dvs först glider den ut till vänster, sedan glider den ut till höger osv. Dessa beten har ofta en del rörelse av sig själv vilket innebär att man kan spinnfiska dom med små ryck i spöet och ge dom en lugnare gång. Betet glider hela tiden ut i sidled och visar hela betets sida då en fiskas hem och efterliknar en skadad fisk. Två jerkbaits av side to side typ som blivit stora favoriter hos gäddfiskare Buster Jerk och Westin Swim. Dessa är, likt de flesta side to side beten, enkla att fiska hem med små ryck i spötoppen. Betena fungerar lika bra i kallt vintervatten som i varmare vår eller höstvatten. Under vintern brukar det vara väldigt effektivt med långa spinnstop där man låter betet sväva i en av ytterlägena. Ofta triggar detta efterföljare att till slut bestämma sig för att ta betet.
Glidare
Gilders är en annan typ av Jerkbaits som är väldigt populära. Dessa har en väldigt tydlig sida till sida gång men med en långsammare gång med betydligt större rörelser. Tillskillnad mot side to side jerkbaits ska en glider fiskas hem med längre och mer släpande jerkar, gärna med lite slacklina i slutet av rörelsen för att inte stoppa betet från att glida långt ut. En glider kan ha en rörelsebredd på långt över en meter om man räknar mellan de två ytterlägena. Med en så pass stor rörelse från sida till sida kan man uppleva problem med att gäddan missar betet om man fiskar hem det alltför snabbt. Ett glider bete som fiskat hem sakta med lugna rörelser och långa vevstopp kan vara väldigt effektivt under årets kallaste månader.
Andra typer av Jerkbaits för gädda
Det finns Jerkbaits som kan vara svåra att placera in i ovannämnda kategorier. Ett populärt bete som har en gång som inte direkt passar in i någon av dessa kategorier är The Pig. Detta bete kan fiskas in på väldigt många sätt men får sällan i en tydlig side to side rörelse. Det är också generellt ”fel” att försöka få dessa beten att gå i en prydlig monotno rörelse. Det som gör dessa beten så effektiva är att de har en väldigt oregelbunden gång. Ibland dyker de rakt ner eller går rakt uppåt, ibland går de sida till sida och ibland gör de något helt annat. Det är just denna oregelbundenhet som gör de så väldigt effektiva. Så om du får tag på ett bete som inte har en tydlig rörelse, försök inte få den att gå ”fint” eller som du tänkt dig, låt den bete sig lite hur som helst och se vad som händer.
Sjunkhastigheter
Jerkbaits kommer både med olika typer av gång och med olika sjunkhastigheter. Detta gör att du kan ta ditt favoritbete och fiska det på olika fiskedjup utan att ändra din teknik. Sjuknande modeller passar ofta bättre då man vill fiska i djupare sjöar eller längst en djupkant. Flytande eller svävande drag passar i stället bättre till de grundare sjöarna eller då man vill fiska ovanför vegetation. Ett tips då du väljer fiskedjup är att du inte alltid måste fiska längst botten. Eftersom gäddan endast kan se uppåt eller i sidled jagar den också i dessa riktningar. Det enda sättet att garantera att gäddan inte hugger är därför om du fiskar ditt bete under den där den inte kan se draget. Det kan därför vara väldigt effektivt att fiska nära ytan även om det är flera meter djupt. Så länge siktdjupet är bra nog och gäddan är aktiv kommer den att stiga för att ta ditt bete.
Sjuknande Jerkbaits
Modellerna som heter Sinking brukar oftast kunna fiska på djup ifrån 0,5m till 4 meter. Det finns fast sinking och super fast sinking i vissa modeller som gör att de kan fiskas ännu djupare. Men när det kommer till jerkbaits är det väldigt sällan effektivt att fiska med dessa djupare än så. Då är det förmodligen effektivare att fiska med jigg eller att fiska betet i frivattnet kring 4 meter trots att där är djupare än så. Ett snabbt sjunkande jerkbaits kan vara väldigt effektivt i åar eller då man fiskar hem det snabbare. Då kan man effektivt följa en djupkant eller liknande genom att låta betet sjunka ner en bit under vevstoppen.
Svävande Jerkbaits
Suspending kallas också för slowsink av vissa märken. Detta är ett bete som kan fiskas från ca en halvmeter ned till två meters djup. Betet kommer antingen sväva eller sjunka väldigt sakta vid vevstopp vilket gör att det passar bra då man fiskar grundare men inte vill att betet ska flyta upp till ytan. Dessa beten har länge varit en favorit bland fiskare som fiskar under våren i de grundare vikarna.
Shallow Jerkbaits
Shallow beten är nästan helt flytande. Tanken är dock att de ska fiskas precis under ytan utan att poppa upp som en kork på ytan vid vevstopp. Betet sjunker så klart lite mer på grund av tafsen men fiskedjupet brukar vara 0m till 1m. Detta gör dom perfekta att använda vid fiske i väldigt grunt vatten och inte minst på våren.
Tafs och krokens betydelse vid Jerkbaitfiske
Vi får väldigt många frågor kring jerkbaits, inte sällan för att de inte går på det fiskedjupet som de förväntar sig. Detta beror inte sällan på tafsen man fiskar med. Det finns generellt tre typer av jerkbaittafsar att välja mellan, steltafs, mjuktafs eller fluorocarbontafs. De två förstnämna tafsarna är ofta tillverkade av någon form av metall. Dess vikt kan tyckas väldigt låg, men när den kommer i vattnet kommer den att vara tillräcklig för att få nosen på jerkbaiten att sjunka något. Det i sin tur gör att betet kommer att fiska lite djupare än du förväntar dig. Använder du en sjunkande Jerkbait märker du ingen som helst skillnad på detta. Använder du däremot ett bete som ska vara helt svävande vid vevstopp kan du märka att betet i stället är sakta sjunkande. Vid dessa tillfällen kan du prova att gå över till en tafs av fluorocarbon i stället. Dessa är mer eller mindre viktlösa i vattnet och kommer inte att påverka ditt jerkbait på samma sätt.
Kroken och fjäderringarna är en annan sak som man kan experimentera med på jerkbaits. Olika typer av trekrok väger olika mycket och detsamma gäller fjäderringarna. Jerkbaiten är ofta balanserad och anpassad efter krokarna som sitter på betet när du köpet det. Tänk därför på att sätta på en krok av samma storlek om du ska byta ut dessa så att du inte råkar ändra betets gång tills nästa fiskepass.
Vill du däremot ändra betets egenskaper något är det ett perfekt hjälpmedel för att uppnå detta. Genom att sätta på en tyngre krok eller en extra fjäderring kan du få ett bete som tidigare svävade att sjunka väldigt långsamt i vattnet. En lättare krok kan i stället ge betet omvänd effekt.
Så var inte rädd för att experimentera för att få precis de egenskaper du söker på ditt jerkbait.