Spinnspö

Köp rätt spinnspö

Ett spinnspö är ett fiskespö framtaget för att fiskas med en multirulle, eller spinnrulle som det också kallas. Skillnaden mot ett haspelspö är dels placeringen på spöringarna, dels storleken på desamma. Till skillnad från när man fiskar med en haspelutrustning, där rullen sitter på undersidan, ska både rullen och spöringarna peka uppåt och är alltså placerade på ovansidan av spöet. Det sitter också en trigger på undersidan. Detta är en plastbit som sticker ut från spöet och hjälper dig att få ett bra grepp vid utkast. Spöringarna är även betydligt mindre och jämnstora än motsvarande på ett haspelspö eftersom man vill minimera linmotståndet mot ringarna.
Mer om vad ett spinnspö är och hur du väljer rätt spö för just ditt fiske hittar du i vår spinnspö guide på botten av denna sida.

Visa Mer
Visa Mindre
Visa som Rutnät Lista

7 artiklar

Sätt fallande sortering
per sida

Köp rätt spinnspö

Den första och största skillnaden mellan ett spinnspö gentemot ett haspelspö är rullens placering och typ. På ett spinnfiskespö använder man en multirulle som sitter på ovansidan av spöet. 

Ett spinnspö är historiskt sett kanske mest förknippat med havsfiske och tunga pilkar. Men det har blivit allt vanligare att man använder spinnspö till andra typer av fiske. Det är väl egentligen bara vid mete som ett spinnspö i princip aldrig förekommer. 

Vad är ett spinnspö?

Haspelspön är nog den modell av fiskespö som är mest all-round av de olika modellerna. Om man unisont vägrar att använda andra typer av rullar än haspelrullar så vill vi ändå påstå att man klarar sig väldigt långt. Det finns haspelspö anpassade till fiske med allt från tunga jiggar i jakten på stora predatorer till fisket efter öring med små lätta spinnare på fjällvandringen.

Baksidan med att använda ett haspelspö till det absolut tyngsta fisket är att eftersom du håller linan med fingret under utkastet är det en inte allt för skön upplevelse att stå dag in och dag ut och kasta tunga beten med en haspelrulle. Men det finns många som gör det så visst går det att göra.

Det finns en uppsjö med olika längder att välja mellan då du ska välja rätt spö. De kortaste spöna är ofta UL-spö. UL-spön (UltraLight-spön) är riktigt korta spö med låga kastvikter framtagna för fiske med små drag i mindre vattendrag eller då man helt enkelt vill få en ”bättre” fight med mindre fiskar. Här pratar vi om längder på ned till 5ft (ca 1,5 meter) och kastvikter på max 10 gram. Du kommer varken kunna kasta speciellt långt eller speciellt tunga drag med ett sådant spö, men å andra sidan kan du ofta fiska på platser där vegetation och annat gör det omöjligt att komma åt platsen med längre spö.

De längsta haspelspöna är i sin tur uppe på längder kring 12-14ft (3,6-4,2 meter). Det är oftast spön som är anpassade för fisket längst våra kuster där man vill kasta så långt som möjligt för att täcka av mycket vatten. Nackdelen med långa spön blir i sin tur att dem blir otympliga att använda och det krävs rejält med svängrum för att kunna använda dem på ett bra sätt. 

Varför ska jag välja ett spinnspö?

Fisket med haspelspö och haspelrulle har länge dominerat fisket i Sverige. Historiskt sett är det framför allt vid exempelvis havsfiske, trollingfiske och laxfiske man har sett folk använda multirullar och spinnspö. På senare år har användandet av multirullar till det mer traditionella fisket blivit vanligare och vanligare och vi ser att trenden verkar hålla i sig.

Det finns en rad fördelar med att använda ett spinnspö och multirulle i stället för en haspelutrustning. Många upplever att man får en bättre känsla vid fisket, detta beror troligen främst på hur man håller spöt vid fiske med spinnspö kontra hur man håller ett haspelspö.

Precisionen i kasten framhävs ofta som en fördel med. Man kan enkelt bromsa sitt kast med tummen då man fiskar med en multirulle och få draget att landa på precis den fläck man tänkt sig även om kastet inte var perfekt från början. Den möjligheten har man inte på samma sätt med en haspelutrustning. 

Vilka typer av spinnspö finns det?

Eftersom fisket med multirulle inte slagit igenom lika brett bland den stora massan som fiske med haspelutrustning har gjort så är utbudet av olika spinnspö fortfarande något smalare än utbudet av haspelspö.

Detta gäller främst då det kommer till all-round spö. När det kommer till spö framtagna för specifika metoder och arter så finns det ofta ett brett sortiment och många olika modeller att välja mellan.

Det som är vanligast förekommande idag är spö framtagna för det tunga spinnfisket med stora tunga beten. Fisket med jerkbaits, softbaits och vertikalfiske är exempel på metoder där spinnspö till stora delar dominerar marknaden.

På senare år har såväl Twitching som fisket med mindre crankbaits blivit alltmer populärt och här har fisket med spinnspö också blivit väldigt populärt.

Vad skiljer ett spinnspö från ett haspelspö?

Den största skillnaden mellan ett spinnspö och ett haspelspö är rullens placering. På ett haspelspö sitter rullen under spöt medan på ett spinnspö är rullen placerad på spöts ovansida.

Ett spinnspös ryggrad är således uppbyggt tvärtom gentemot ett haspelspö. Spöringarnas storlek och placering skiljer sig också åt i jämförelse med ett haspelspö. På spinnspöet är ringarna både mindre och sitter både tätare placerade mellan varandra och gentemot klingan. Detta beror på att linan lämnar spolen på en multirulle med en ”rak vinkel” till skillnad från en haspelrulle där linan ”hasplar av” i en parabolrörelse.

Den första spöringen på ett spinnspö skapar av denna anledning inte lika mycket friktion mot linan och kan därför göras mindre i förhållande till den första spöringen på ett haspelspö som är betydligt större.

På spinnspö hittar man också en trigger på spöts undersida. Den finns på spöt för att skapa ett bättre grepp och bättre kontroll då man fiskar med spöt. Triggern placeras mellan fingrarna då man greppar runt spöt och hjälper till att fixera spöt i handen. 

Vad ska jag tänka på vid val av spinnspö?    

Det första du måste ta ställning till är vilken typ av fiske du kommer att bedriva och var du kommer att fiska.

Fiskar du ofta ensam från en stor båt anpassad för sportfiske är utrymmet kanske inte ett lika stort problem som om du fiskar från en liten eka med ett par andra.

Fiskar du med stora tunga beten vill du gärna ha ett lite längre spö för att få längre kast och bättre känsla vid fisket. Längden på spö får således anpassas efter dina fysiska förutsättningar så väl som efter vilka drag du kommer fiska med.