Haspelrullar

Haspelrullar är den vanligaste typen av rullar vid fiske och används till haspelspön, eller kastspön som de också kallas.
En haspelrulle är den enklaste rullen att komma igång med eftersom den, i jämförelse med en multiplikatorrulle, är trasselfri och lätt att kasta med.
Man kan dessutom byta sida på veven så att samma rulle kan användas oavsett vilken sida man vill ha veven på.

 

Visa Mer
Visa Mindre
Visa som Rutnät Lista

12 artiklar

Sätt fallande sortering
per sida

Välj rätt haspelrulle

En haspelrulle är den absolut vanligaste typen av fiskerulle för såväl den glade amatören som för proffsfiskaren. Den största anledningen till detta är förmodligen dess enkelhet. Man kan snabbt lära sig hur man kastar relativt långt, man trasslar sällan till det ordentligt och man kan dessutom byta sida på veven om man känner för det vilket man ej kan göra på en multirulle. Haspelrullar finns i många olika storlekar och former vilket gör att man kan hitta en haspelrulle som passar för de flesta fiskesituationer. Det finns såklart tillfällen när en annan typ av rulle är att föredra, det ska vi gå igenom nu.

När ska man använda en haspelrulle?

Som tidigare nämnts passar en haspelrulle för de flesta situationer vilket gör det till den perfekta allroundrullen för ditt fiske. På en haspelrulle är spolen fixerad på en axel i mitten av rullen.
Runt spolen sitter en rotor där en bygel och lintrissa är fäst. När man vevar snurrar hela detta paket runt spolen som samtidigt rör sig upp och ner. Detta lägger linan jämnt på spolen då du vevar in ditt fiskedrag.

En haspelrulle, likt alla fiskerullar, har en slirbroms som gör att fisken kan dra ut lina så att linan ej går av. Man kan säga att slirbromsen styr hur hårt spolen sitter fixerad vid rullen. En lätt slirbroms gör att spolen kan snurra enkelt medan en hård slirbroms gör att det krävs mycket kraft för att spolen ska snurra.

Haspelrulle Storleksguide

Att välja rätt storlek på rullen är viktigt för att du ska få en bra fiskeupplevelse. Rullen ska passa bra ihop med ditt fiskespö samtidigt som den ska vara anpassad efter fisket du ska utföra.

Ofta kommer man långt med en rulle i mellan storleken (2500 - 3000 alt 20-30 beroende på tillverkare) om man ska använda rullen till många olika typer av fiske. Nackdelen är att den kan upplevas som för klumpig för vissa typer av fiske och för liten för andra typer. Men detta blir ofta ett problem först när du blir riktigt inbiten och söker en utrustning anpassad efter just en fiskemetod. 

Vilken storlek på haspelrulle?

Många gör misstaget att välja fiskerulle beroende på vilken art de ska fiska efter. Detta går ofta hand i hand, det är rätt, men det som egentligen styr vilken storlek du ska ha är vilken tjocklek på linan du behöver och hur mycket lina du behöver ha plats till.

Gädda fiskas exempelvis ofta med stora tunga drag så som wobblers. Därför vill man ha en rulle som rymmer tillräckligt mycket lina av en tillräckligt tjock diameter för detta. En större rulle har också generellt en starkare broms vilket man behöver till större fiskar. Men även en UL rulle har idag tillräckligt stark broms för att klara större fiskar, så detta ska generellt inte avgöra ditt val av haspelrulle.

Vad betyder siffrorna på rullen?

När man kollar på haspelrullar ser man siffror i namnet. Dessa siffror indikerar vilken storlek haspelrullen har. De allra flesta tillverkare, så som Shimano och Daiwa använder tusental för sina storleks beteckningar. Däremot använder exempelvis Abu Garcia och Penn 10-tal för sina storlekar i stället. Varför göra det enkelt för kunderna liksom?

Där finns dock en gemensam nämnare för alla tillverkare, nämligen att ett större tal betyder en större rulle. En rulle i storlek 5000 är större än en rulle i storlek 1000. På samma sätt är en rulle i storlek 50 större än en rulle i storlek 10. Det finns tyvärr ingen enkel regel kring vad storleken faktiskt betyder, för visst hade det varit skönt om en rulle i storlek 1000 eller 10 alltid rymde samma mängd lina oavsett tillverkare? Därför ska man se siffrorna som en riktlinje och inte en hård regel.

En haspelrulle i storlek 1000 eller 10 kan man anta är en UL-rulle.

En haspelrulle i storlek 2000-2500 eller 20-25 kan man anta är en bra allround rulle.

En haspelrulle större än 3000 eller 30 kan man anta är en rulle för exempelvis gäddfiske.

Broms på haspelrulle

Det finns två typer av bromsar på en haspelrulle, bakbroms eller frambroms. Dess funktion är densamme, att ställa in hur mycket kraft som krävs för att dra av lina från rullen. Det som skiljer sig är var på rullen bromsen sitter och hur man ställer in den.

Frambroms haspelrulle

En haspelrulle med frambroms har bromsen placerad på toppen av spolen. Skruvar man av spolen (genom att lossa på den stora ”skruven” på toppen av spolen) på en frambromsad haspelrulle ser man lite av bromsskivan i toppen av spolen. Detta betyder också att man ställer in bromsen genom att antingen skruva åt eller lossa denna skruv.

Det finns ett par fördelar med denna typ av broms vilket gör att de flesta premium rullar använder den. En fördel är att man får en större bromsskiva på rullen. Detta ger både en större och en starkare broms på rullen. Rullen blir också betydligt mer kompakt än en motsvarande rulle med bakbroms.

Bakbroms haspelrulle

En bakbromsad rulle har i stället bromskontrollen placerad i botten av rullen i form av en liten ”knopp” man kan snurra på. Detta ser man oftast på instegsmodellerna eller på rullar med baitrunner funktion.

En av de stora fördelarna är att det är enklare att ställe in bromsen på rullen medan man drillar en fisk. Man kan också byta spole på sin rulle utan att samtidigt ändra bromsen. Vilken typ av broms man föredrar är ofta smaksak och båda rullarna fyller sin funktion med bravur.

Utväxling

Utväxlingen på en fiskerulle är ofta ett begrepp som förvirrar fiskare i alla kategorier. Denna siffra ser du ofta specificerad som t ex 5.3:1 eller 4.9:1 utan mer information än så. Utväxling på en fiskerulle betyder hur många varv spolen snurrar per vevtag.

Eftersom spolen på en haspelrulle är fixerad betyder det för en haspelrulle snarare ”hur många varv snurrar bygeln runt spolen per vevtag”. Så vad gör man med denna information då? J
o, en haspelrulle med hög utväxling gör att du vevar in mer lina per vevtag jämfört med en rulle med lägre utväxling. Detta är en sanning med modifikation eftersom utväxlingen endast anger hur många varv bygeln snurrar kring spolen. En stor spole är större och rymmer alltså mer lina per varv än en liten spole. Därför är logiken att man får in mer lina per vevtag endast helt sann när man jämför rullar som har ungefär lika stor spole.

Vill man verkligen nörda ner sig i sitt rullval ska man tänka på vad man ska fiska med sin rulle och under vilken årstid. Fiskar man efter en art som gillar mycket fart, exempelvis havsöring, så kan det vara en fördel med en rulle med högutväxling. Fiskar man däremot gädda mitt i vintern kan det krävas väldigt långsamt fiskade beten för att locka till hugg, då kan man med fördel gå ner till en rulle med lägre utväxling.

Kasta med en haspelrulle

När man ska kasta med en haspelrulle fäller man upp bygeln på rullen. Detta gör att linan kan löpa av spolen utan något motstånd.

Om du har ett drag på fäst i linänden och lyfter bygeln kommer således draget att trilla till marken.
När man ska kasta lyfter man bygeln och fångar linan med pekfingret i en rörelse.
Linan klämmer man mellan pekfingret och fiskespöet vilket hindrar draget från att trilla till marken.

Det sista momentet i kastet är det som många kan tycka är lite klurigt i början när man startar sitt fiske, nämligen att släppa linan med pekfingret vid rätt tillfälle i kastet.
Men ska släppa linan i kastet efter att spöet har hjälpt till att sätta fart på draget. Om man kastar över huvudet märken man tydligt om man släpper linan vid rätt tillfället eller ej. Släpper man det för tidigt flyger draget väldigt högt i utkastet. Släpper man det för sent åker det rakt ner i vattnet.

TIDIGARE VISADE PRODUKTER
No recently views items
Rensa alla