Fiskespö


Att köpa rätt fiskespö för just ditt sportfiske kan ibland vara en svår uppgift.
Det första du ska göra för att bestämma vilket spö du ska ha är att kolla vilken rulle du ska använda, en haspelrulle kräver ett haspelspö och en multiplikatorrulle kräver ett spinnspö. Även om det rent fysiskt går att skruva på en haspelrulle på ett spinnspö och tvärtom är detta inget du ska göra, rätt spö för att uppgift helt enkelt.

Men allt detta, och mycket mer, kan du läsa om i vår guide om hur du väljer rätt fiskespö på botten av denna sida

Visa Mer
Visa Mindre
Visa som Rutnät Lista

Artiklar 1-24 av 51

Sätt fallande sortering
Sida
per sida

Guide till att välja rätt fiskespö

Att köpa rätt fiskespö till sitt fiske kan ofta kännas som en djungel, framför allt om man är nybörjare och ska köpa ett av sina allra första fiskespö. Det finns mängder med olika typer av fiskespö som passar mer eller mindre bra till olika typer av fiske och att välja rätt är inte det lättaste. Men var bara lugn, vi har alla varit i den situationen någon gång, nedan ska vi därför försöka reda ut de vanligaste modellerna och begreppen och förhoppningsvis leda dig ett steg närmare att hitta vilket fiskespö som passar just dig och ditt fiske.

Man delar in fiskespö i olika kategorier; Haspelspön, Spinnspön, Havsfiskespön, Trollingspön & Barnfiskespön är alla exempel på kategorier inom fiskespön. För att göra det ytterligare lite rörigare så kan det i sin tur finnas en mängd olika typer av spön inom samma kategori. Ett Dropshotspö är t.ex. ett haspelspö framtaget för just det specifika fisket med dropshot-riggar. På samma sätt är ett Jerkbaitspö (oftast men inte uteslutande) ett Spinnspö vars egenskaper är specifikt anpassade för att fiska med Jerkbaits.  

För att underlätta för dig när du ska välja ditt fiskespö går vi här igenom vad du ska tänka på och vilka parametrar du behöver ta i beaktning för att hitta rätt för just dina behov. Viktiga parametrar är exempelvis vilka drag du ska fiska med, vilka fiskar du försöker fånga och i vilken typ av vatten du oftast kommer att fiska i. Utöver att ett fiskespö kan skilja sig i såväl längd som kastvikt kan två till synes identiska spö i form av längd och kastvikt upplevas helt olika då deras aktion skiljer sig åt. Med aktion menas hur spöt böjer sig under både fighten och när du kastar ut ditt fiskedrag. Det spelar ofta en större roll än vad många tror i hur spöet känns när man fiskar med det och något man bör ha koll på då man väljer spö. Men låt oss börja från början här.

Olika typer av fiskespö

Det finns två huvudkategorier av fiskespö anpassade för att fiska med drag; haspelspö och spinnspö. Det som skiljer dem åt är vilken typ av fiskerulle man använder till respektive spö. Ett haspelspö används tillsammans med en haspelrulle och ett spinnspö används tillsammans med en multiplikatorrulle. 

Det finns i sin tur en rad olika haspelspö och spinnspö anpassade efter fiske i olika situationer och olika arter. Det finns i princip ett spö speciellt anpassat för varje fiskemetod och varje art. Som tur är finns det även lite mer generellt framtagna fiskespö som funkar bra till flera arter och flera metoder. 

Om man går till en sportfiskebutik och tittar i spöställningarna så ser man att längden på spöna varierar väldigt mycket. Men varför är längden så viktig? Lite (mycket) förenklat kan man säga att ett längre fiskespö genererar längre kast, ger en bättre kontroll på draget och fisken men det är otympligt att fiska med och kräver mycket plats för att kunna kasta ordentligt med det. Ett kortare spö i sin tur ger kortare kast, sämre möjlighet att styra draget och fisken men en roligare fight. Framför allt så är det lättare att kasta med och det kräver mindre utrymme för att kunna användas på ett bra sätt.

Snabb-/toppig aktion

När man benämner ett fiskespö som ”snabbt” eller ”toppigt” menar man att fiskespöts översta del böjer sig snabbare och mer än resten av spöt. Detta gör så att spöt blir känsligare för dem lite mer försiktiga huggen och man märker enklare av ett försiktigt hugg vid exempelvis jiggfiske. Ett ”snabbt” spö innebär också att mothuggen blir snabbare då spöt ”svarar” snabbare vid mothugg d.v.s. att ryggraden på spöt börjar högre upp på spöt.

Medium aktion

Ett spö som har en medium aktion innebär att det inte är lika toppigt som ett snabbt spö utan klingan böjer sig längre ned på spöt än tidigare nämnda spö. Spö med medium aktion är det absolut vanligaste bland allround spö. Spöet svarar fortfarande relativt snabbt vid mothugg och kastegenskaperna är generellt sett bra på denna typ av spö.

Långsam-/djup aktion

Ett fiskespö som har en långsam aktion böjer sig hela vägen från toppen ned till handtaget, därav namnet djup aktion. Spö som är anpassade för att stå och kasta med har sällan en djup aktion. Främst för att mothuggen med denna typ av spö inte blir speciellt bra då klingan måste böja sig väldigt djupt innan den ”svarar” ordentligt. Det är däremot en vanligt förekommande aktion på spö som är framtagna för olika typer av mete, karpfiske och trolling där själva mothugget i sig inte behöver vara blixtsnabbt. 

Olika aktion på spön

 

När man pratar om olika fiskespön så hör man ofta begreppet ”aktion” då man beskriver spöets egenskaper. Aktionen kan enkelt förklaras med hur spöt böjer sig vid olika belastningar. Detta innefattar såväl hur spöt reagerar då du kastar ut ditt drag, när du krokar fisken och slutligen hur det beter sig medan du drillar fisken. Man kan dela in spö i olika kategorier beroende på vilken aktion som det aktuella spöet har. Vilka olika aktioner finns det då?

Olika typer av handtag

Det finns ett par olika handtag på fiskespö att välja mellan. Dem absolut vanligaste är handtag av kork eller handtag av EVA. Ett korkhandtag är det klassiska alternativt och något som använts i många år. Ett handtag av kork bidrar ofta till en lite exklusivare känsla på spöet. Korkhandtaget är bekvämt att hålla i och dess egenskaper är opåverkade oavsett om det är torrt eller blött.

EVA (Etylen Vinyl Acetat) är en typ av foam som är lätt, flexibelt och vattenavvisande. En av de största fördelarna med EVA är vikten, materialet väger mindre än kork och hjälper därmed till att hålla totalvikten på spöet nere. Hur vida man ska välja ett spö med kork- eller EVA-handtag är i det stora hela en smaksak och inget som bör vara direkt avgörande i valet av spö. 

Spö för abborrfiske

När man fiskar efter abborre använder man oftast små drag med en låg vikt. Ett klassiskt spö framtaget för fiske efter abborre har en kastvikt från 5 gram upp till ca 15 gram. En högre kastvikt än så behövs inte då dragen man använder inte väger mer än så.

Längden är sällan längre än 6-7ft på denna typ av spö och aktionen är för det mesta en halvaktion. Det finns självklart undantag från ovan men då är vi för det mesta inne på specialspö framtagna för exempelvis jiggfiske efter abborre.
Så korta spö med låga kastvikter och en halvaktion är en bra summering för det klassiska spöt för abborrfiske. 

Spö för regnbågsfiske

Fisket efter regnbåge påminner i mångt och mycket om fisket efter regnbåge. Därför går det ofta bra att använda samma spö till dessa båda arter.

Vill man ha ett spö enkom för regnbågsfisket finns det dock lite man kan tänka på för att optimera det. Fisket efter regnbåge bedrivs i de flesta fall i grävda dammar där det finns gott om plats att kasta. Det är sällan man trängs i en båt vid regnbågsfiske och därmed ska ha den aspekten med vid val av spö.
Det är alltså inga problem att gå upp lite i längd på spöt för att vinna lite i kastlängd om man vill det. Kastvikten på denna typ av spö brukar ligga på 5 upp till ca 20 gram. Det är dock sällan man använder så pass tunga drag som 20 gram till fisket efter regnbåge.

Spö för gäddfiske

Gäddfisket har förändrats mycket de senaste åren. Förr bedrevs ofta fisket efter gädda med klassiska drag som Atom-skeddrag och Hi-Lo wobbler. Vi pratar då om fiskedrag som vägde på sin höjd 30 gram. Tolka oss nu rätt, dessa dragen är fortfarande väldigt effektiva och inget man ska glömma bort i sin draglåda. Men idag bedrivs riktat fiske efter gädda i allt större utsträckning med wobbler och jiggar som inte sällan väger närmare 100 gram eller mer snarare än 30 gram. Det är egentligen först efter man har bestämt sig för vilka drag man tänkt använda som man kan börja titta på lämpliga spömodeller. Vill man ha ett spö för det mer klassiska fisket efter gädda så räcker det långt med ett spö med en kastvikt på 10-40 gram. Längden är för det mesta runt 8-9ft och har en halvaktion för att kunna sätta in distinkta mothugg. 

Spö för havsöringfisket

Ett spö för riktat fiske efter havsöring är ofta längre än de lite mer klassiska haspelspöna man ser vid fiske efter exempelvis regnbåge. Den främsta anledningen är att man vill kunna kasta så långt det bara går. Eftersom fisket oftast bedrivs längst kusten och man ofta använder vadarbyxor för att komma ut en bit i vattnet är utrymmet för att kasta inte ett problem. Det typiska spöt för havsöringfiske är 10-11ft långt med en kastvikt någonstans runt 10-30 gram. Spöna är ofta försedda med en medium-aktion för att hantera knyckarna från en vilt fightande havsöring på ett bra sätt.

Sammanfattning

Som ni kanske märker är det inte helt lätt att välja vilket spö som är optimalt för alla förutsättningar.
Vill man ha ett spö som passar till alla situationer så kommer man dessvärre bli besviken. Men en bra utgångspunkt är att kortare spö (7-8ft) med lite lägre kastvikter (5-20 gram) brukar vara bra all-round spö för att täcka in fisket i mindre sjöar och åar.

Fiskar man i lite större sjöar och vill ha ett lite grövre spö som funkar till det lättare gäddfisket med får man gå upp till ett 8-9ft långt spö med en kastvikt på 10-30 gram. Det kan dock upplevas som lite för grovt för fisket efter abborre och fighterna kommer inte bli dem roligaste med mindre abborre men det är ett bra all-round spö för alla typer av insjöfiske.      

TIDIGARE VISADE PRODUKTER
No recently views items
Rensa alla