Fiskespö

Spöguiden:
Att köpa rätt fiskespö för just ditt sportfiske kan ibland vara en svår uppgift.
Det första du ska göra för att bestämma vilket spö du ska ha är att kolla vilken rulle du ska använda, en haspelrulle kräver ett haspelspö och en multiplikatorrulle kräver ett spinnspö. Även om det rent fysiskt går att skruva på en haspelrulle på ett spinnspö och tvärtom är detta inget du ska göra, rätt spö för att uppgift helt enkelt.
Är du ute efter ett bra allround spö för fisket i sjöar och åar brukar ett haspelspö vara att rekommendera. Helt enkelt eftersom ett haspelspö trasslar mindre och är enklare att hantera än vad ett spinnspö är. Längden på spöet är i mångt och mycket en smaksak. Ett spö med en längd kring 8 fot är en bra längd på ett spö som ska användas både när du fiskar från båt som när du fiskar från land. Kastvikten på spöet anpassas efter draget du ska fiska med vilket brukar gå hand i hand med vilken fiskart du fiskar efter. Även om det kan upplevas som roligare att fiska efter stora fiskar med lätt utrustning är det inget vi rekommenderar, framför allt inte om du tänker använda Catch and Release eftersom fighten kommer bli lång och trötta ut fisken så pass mycket att det blir svårare för den att klara en återutsättning.

Vet du att du ska fiska mycket abborre och regnbåge brukar en kastvikt upp till ca 20 g vara lagom. Längden på dessa abborrspön och regnbågsspön brukar vara mellan 7 och 8 fot vanligtvis. Det finns såväl kortare som längre varianter med denna kastvikt men dessa är lite mer special och vi skulle rekommendera dessa endast om du har speciella önskemål om detta.

Ska du fiska gädda eller gös med drag riktade efter detta, till exempel lite större wobblers eller tyngre jiggar, brukar en kastvikt på ca 40 g räcka långt. Dessa spön brukar vanligtvis bli lite längre, mellan 8 och 9 fot är en vanlig längd här.

Att välja spö för havsöringsfisket är lite speciellt. Eftersom man generellt fiskar utvadad i vattnet har man inga träd, buskar eller andra saker att fastna i och därför kan man gå upp i spölängd för att få till längre kast med lättare drag.
Ett typiskt havsöringsspö är 10-11ft långt med en kastvikt någonstans mellan 25 och 40 gram.

Tveka inte att ringa in till oss om du inte finner den information du söker på hemsidan så hjälper vi dig gärna att hitta just den utrustning som passar just ditt fiske.

Visa Mer
Visa Mindre
Visa som Rutnät Lista

Artiklar 1-12 av 93

Sätt fallande sortering
Sida
per sida