Haspelspö

Ett haspelspö är som namnet antyder ett fiskespö gjort för att användas med haspelrullar. Många kallar det för kastspö istället för haspelspö vilket kan vara förvirrande då man är nybörjare. Ofta föredrar man att använda haspelspön när man fiskar med lättare beten då man kan snärta ut betet utan att riskera trassel som vid fiske med multirulle.
Behöver du hjälp med att välja rätt spö? Du lär dig allt du behöver om att välja rätt haspelspö i guiden på botten av denna sidan

Visa Mer
Visa Mindre
Visa som Rutnät Lista

Artiklar 25-47 av 47

Sätt fallande sortering
Sida
per sida

Köp rätt haspelspö

Haspelspön är den vanligaste modellen av fiskespö då det för dem allra flesta är lättare att hantera ett haspelspö med en haspelrulle än ett spinnspö med en multirulle. Haspelspö är den spömodell där rullen sitter placerad under spöt och används logiskt nog tillsammans med en haspelrulle.
Vill du läsa om hur du ska välja rätt haspelrulle till ditt fiske kan du göra det i vår guide till haspelrullar som du hittar här

Vad är ett haspelspö?

Haspelspön är nog den modell av fiskespö som är mest all-round av de olika modellerna. Om man unisont vägrar att använda andra typer av rullar än haspelrullar så vill vi ändå påstå att man klarar sig väldigt långt. Det finns haspelspö anpassade till fiske med allt från tunga jiggar i jakten på stora predatorer till fisket efter öring med små lätta spinnare på fjällvandringen. Baksidan med att använda ett haspelspö till det absolut tyngsta fisket är att eftersom du håller linan med fingret under utkastet är det en inte allt för skön upplevelse att stå dag in och dag ut och kasta tunga beten med en haspelrulle. Men det finns många som gör det så visst går det att göra.

Det finns en uppsjö med olika längder att välja mellan då du ska välja rätt spö. De kortaste spöna är ofta UL-spö. UL-spön (UltraLight-spön) är riktigt korta spö med låga kastvikter framtagna för fiske med små drag i mindre vattendrag eller då man helt enkelt vill få en ”bättre” fight med mindre fiskar. Här pratar vi om längder på ned till 5ft (ca 1,5 meter) och kastvikter på max 10 gram. Du kommer varken kunna kasta speciellt långt eller speciellt tunga drag med ett sådant spö, men å andra sidan kan du ofta fiska på platser där vegetation och annat gör det omöjligt att komma åt platsen med längre spö. De längsta haspelspöna är i sin tur uppe på längder kring 12-14ft (3,6-4,2 meter). Det är oftast spön som är anpassade för fisket längst våra kuster där man vill kasta så långt som möjligt för att täcka av mycket vatten. Nackdelen med långa spön blir i sin tur att dem blir otympliga att använda och det krävs rejält med svängrum för att kunna använda dem på ett bra sätt. 

Vilken längd ska jag välja på mitt haspelspö?

Att välja rätt längd på ditt nya haspelspö kommer ha en stor inverkan på om du kommer att trivas med ditt spö eller inte. Men vad är då rätt längd på ett fiskespö? Det finns egentligen inget enkelt svar på den frågan. Vilken längd du ska välja på ditt fiskespö beror på en mängd olika faktorer.

Genom att välja ett längre fiskespö så får du en rad fördelar. Ett längre haspelspö innebär att du kommer att kasta ditt drag längre. Det är av denna anledning man ofta ser folk längst kusten som står med långa haspelspö. Ett längre spö gör också att du enklare kan styra draget medan du fiskar samtidigt som du får en bättre kontroll på fisken då du drillar den. Nackdelen med ett långt fiskespö är att det kan upplevas som lite klumpigt och otympligt att stå och fiska med det. Om man står längst kusten och fiskar så är detta sällan ett problem, det finns oftast gott om plats för att hantera ett långt spö och man har inga träd eller annat i vägen då man ska kasta. Men fiskar du från en båt eller i ett mindre vatten med mycket träd runt vattnet så är det ofta lite jobbigare. Det är därför viktigt att fundera igenom hur och var du främst kommer använda ditt fiskespö innan du köper det.

Fördelarna med ett kort spö är främst att det är smidigt att fiska med det. Ett kortare spö lämpar sig väl att använda från båt. Det samma gäller om det är mycket träd och annan växtlighet runt vattnet som kan vara i vägen då man ska kasta ut sitt drag. Ett kortare haspelspö gör att du tappar en del i kastlängd gentemot ett längre spö, det begränsar också möjligheten att styra fisken under fighten. Samtidigt så kommer du åt platser som kanske varit omöjliga att fiska från annars och är du inte så lång är det ofta en skönare känsla att stå och fiska med ett lite kortare spö.

Som du kanske märker är det inte helt lätt att välja ”rätt” spölängd. Det viktigaste är att noga fundera igenom var och hur du ska använda ditt haspelspö. Vill man ha ett bra all-round haspelspö är ett spö runt 7-8ft lagom. Då går det att använda i de flesta situationer och är relativt lätt att hantera. Fiskar du mycket i bäckar och mindre åar med mycket överhängande vegetation kan det vara värt att kolla på spö i längderna 5-6ft. Är det däremot kustfiske eller fiske i större sjöar där det finns gott om utrymme att kasta och man vill nå långt med sina kast finns det mycket att vinna på att välja ett spö på 10ft eller längre.       

Vilken kastvikt ska jag välja på mitt haspelspö?

Till skillnad från att välja rätt längd på ditt haspelspö så är det lite enklare och mer konkreta ställningstagande som behöver göras då du ska välja kastvikt på spöet. Frågan du behöver besvara är kort och gott: vad väger dragen jag tänker kasta med mitt spö? Det går tyvärr inte att få tag i ett spö som kommer att fungera bra både till de minsta spinnarna och de största wobblerna.

Det är självklart så att ett spö som har en rekommenderad kastvikt 10-25 gram kan kasta en spinnare som väger 3 gram. Men spöets ryggrad och konstruktion är anpassad för att kasta drag med lite högre vikt. Därför kommer du inte komma speciellt långt eller ha speciellt stor precision i dina kast. Du kan jämföra det lite med att försöka kasta i väg en vikt fäst med ett snöre i ett kvastskaft; du kommer få i väg det men känslan är inte speciellt rolig. På samma sätt klarar ovan spö för det mest av att kasta en wobbler som väger 40 gram (OBS! Det är inget vi rekommenderar) utan att gå i sönder. Däremot så kommer spöet upplevas som väldigt ”svampigt”, ryggraden klarar inte av att hantera vikten av draget på ett bra sätt och du kommer få göra ”svepande”, lugna kast i stället för som i normala fall när man kan ta i ordentligt och låta spöets ryggrad ladda ordentligt för att sedan hjälpa till att skjuta i väg draget.

När du väljer spö behöver du helt enkelt komma fram till vilka drag det är du vill använda. Är du på jakt efter ett all-round spö är en kastvikt på runt 5-25 gram att rekommendera. Då kan du både fiska med lite mindre spinnare och lite större skeddrag och småwobblers. Att stå och kasta tunga wobblers med ett spö med för låg kastvikt och tvärtom att fiska med små lätta wobblers med ett spö anpassat för stora tunga wobblers är inget att rekommendera. Upplevelsen blir inte rolig och i värsta fall slutar det med att spöt går sönder. Det är bättre att köpa två billigare spön med olika kastvikt som är anpassade efter dragen du vill fiska med än att köpa ett dyrt spö som inte klarar av att kasta dragen du vill använda på ett bra sätt.  

Vilken aktion ska jag ha på mitt haspelspö?

Ett fiskespös aktion kan enkelt förklaras med hur spöet beter sig under belastning. Det finns tre huvudtyper av aktion på spöt. Dessa typer kan sedan även kombineras på lite olika sätt så det är inte alltid gränsen för vilken aktion ett spö har är knivskarp. 

Toppig-/snabb aktion är när det främst är spöets översta del som böjer sig vid belastning. Det innebär i praktiken att när du drillar fisken så är det främst den översta delen som kommer fånga upp fiskens knyckar medan resten av spöet inte böjer sig speciellt mycket. Denna typ av aktion är vanlig på spötyper som är anpassade för metoder där man vill kunna göra snabba mothugg och behöver ett spö där ryggraden svarar snabbt. Denna typ av spö är vanligt förekommande på olika typer av jiggspö och metspö där det är vanligt med nätta försiktiga hugg som kräver ett snabbt och rappt mothugg för att fisken ska krokas.

Halv- / medium aktion innebär att det är spöns övre halva som böjer sig under belastning. Denna typ av aktion är den absolut vanligast aktionen på haspelspö idag. Spön med en halvaktion ger ofta en bra nappindikation utan att tumma allt för mycket på möjligheten att göra snabba och distinkta mothugg. Goda kastegenskaper och en bra möjlighet att styra fisken under drillningen är andra egenskaper som talar för att välja ett spö med denna aktion. Vill du ha ett mångsidigt spö som går att använda till de flesta typerna av fiske så är ett spö med en halv-/medium aktion ett bra alternativ.

Ett spö med hel- / långsam aktion böjer sig hela vägen ned till handtaget på spöt. Denna typ av aktion är inte speciellt vanligt förekommande på spö anpassade för spinnfiske. Den stora fördelen är att du ofta får en rolig fight med fisken då även mindre fiskar bidrar till ett rejält spöböj. Spö med helaktion är ofta riktiga kastkanoner då hela spöets ryggrad hjälper till att ladda och få i väg draget vid utkast. Att få till snabba och rappa mothugg med denna typ av aktion är inte det enklaste. Det är därför en vanligt förekommande aktion på spö där snabba mothugg inte är spöts viktigaste egenskap, t.ex. olika typer av metspö. 

Ska jag ha ett teleskopiskt/ två delat eller fler delat haspelspö?

Ett teleskopiskt haspelspö är en spömodell där man kan fälla ihop spöt för att det ska ta mindre plats. Det vanligaste är att ett teleskopiskt spö är uppbyggt av 5-6 delar där den översta delen fälls in i tomrummet i delen under o.s.v. vilket gör att spöts hopfällda längd blir lika lång som den nedersta spödelens längd plus handtagets längd. Denna typ av haspelspö är vanligast förekommande då man vill ha ett kompakt spö att ta med sig på resan eller vandringen. Dagens teleskopiska haspelspö är betydligt trevligare att fiska med än spö tillverkade för bara 5-10 år sedan. Det är dock fortfarande så att spöts aktion påverkas av alla delningar och det blir inte riktigt samma sak att fiska med ett teleskopiskt spö som med ett ”vanligt” spö. 

Ett alternativ till det teleskopiska spöt är att välja ett flerdelat spö. Det finns idag spömodeller som är 4-5 delade och därmed tar väldigt lite plats i packningen. Även om utvecklingen har gått framåt så påverkar fortfarande en delning spöets aktion och upplevelsen att fiska med det. En spödelning är för det mesta en kritisk punkt på spöt och det innebär således att ett flerdelat spö innebär flera kritiska punkter på spöt. Precis som med ett teleskopiskt spö är min uppfattning att måste man inte välja ett flerdelat spö så hade jag inte gjort det. Men om nedpackad storlek är en avgörande faktor då du ska välja spö så går det absolut att få tag i bra flerdelade spö idag.    

TIDIGARE VISADE PRODUKTER
No recently views items
Rensa alla