Hur bottenmetar jag?
Att bottenmeta är en fiskemetod som är väldigt enkel att komma i gång med samtidigt som den ofta är väldigt effektiv, en riktigt bra kombination eller hur?
I denna artikel får du lära dig grunderna inom bottenmetet, vilken utrustning du behöver för att komma igång och hur du knyter bottenmete tackel för att lyckas.
Det positiva är att du varken behöver köpa någon dyr specialutrustning eller ha kunskaper om svåra knutar för att börja bottenmeta.
Vill du veta vilka beten du ska använda till ditt mete kan du läsa allt om det i vår artikel här
Utrustning till bottenmete
Spö till bottenmete
Vill man testa på bottenmete så funkar det hur bra som helts att använda sitt vanliga haspelspö för att komma i gång.
Tänk då på att använda ett haspelspö med lite lägre kastvikt så att du lättare kan se hugget vid napp. Eftersom linan ska vara spänd mot sänket så kommer huggen att synas genom att spötoppen studsar till eller skakar.
Det finns såklart speciella spön just till bottenmete, dessa kallas för feederspön. Ett feederspö har en extra känslig topp som gör att huggen syns bättre än på ett vanligt fiskespö.
Feederspön är ofta betydligt längre än ett vanligt kastspö, 11ft eller 12ft långa feederspö är inte ovanligt.
Där finns många fördelar med detta, t ex att man kastar längre, krokar fisken bättre och kan få en bättre vinkel mot betet med mer lina ovanför vattenytan.
Rulle till bottenmete
Rullen som man använder till bottenmete kan vara en helt vanlig haspelrulle. Då det vanliga bottenmetet inte kräver mycket av utrustningen är någon form av specialrulle inte ett krav, eller ens en fördel alltid.
Det finns givetvis även speciella rullar till bottenmete som heter Baitrunner rullar. Denna typ av rulle har en frikopplings funktions som skiftar mellan två olika bromsar, en för baitrunner bromsen och en för slirbromsen.
Tanken är att baitrunnerbromsen är inställd betydligt lösare än den vanliga slirbromsen så att fisken kan dra ut lina utan att släpa med sig spöet.
Denna funktion kan vara bra att ha vid fiske, oftast med nappalarm, där man kanske inte sitter precis vid sina spön eller fiskar med så kallat bolttackel eller glidande tackel.
Lina till bottenmete
Linan som man ska använda till bottenmete kan vara både flätlina och nylonlina.
Vi rekommenderar att man använder flätlina vid bottenmete eftersom den inte töjer sig på samma sätt som en nylonlina och man därför enklare ser hugget.
Däremot bör tacklet som man knyter till bottenmete alltid göras av nylonlina. Detta eftersom den tål nötning bättre och man får lite ”gung” i fighten så att man inte tappar fisk lika lätt.
Vilken tjocklek man har på sin flätlina beror på hur tunga sänken man har och vad man fiskar efter. En tunnare lina gör att man kastar längre.
Därför bör du försöka ha så tunn lina som möjligt utan att för den sakens skull riskera att den går av i utkast eller under ditt fiske.
Du kan se de linor vi säljer för mete här.
Spöklyka
När man väl har valt sin fiskeplats och kastat ut sitt tackel vill man kunna lägga ner spöt i något då det inte alltid (tyvärr väldigt sällan) hugger direkt.
Då kan en spöklyka vara till väldigt bra användning. Med hjälp av spöklykan och en banksticks kan man bestämma om man vill ha spöet med toppen pekandes uppåt eller spöet liggande i sidled.
Man vill försöka skapa en 90 graders vinkel mellan spö och lina så att hugget syns tydligt i spötoppen.
Är det en lugn dag och man inte fiskar nära land så rekommendera vi att man har spötoppen uppåt då man enklare ser hugget.
Vid blåsiga dagar har man den hellre i sidled för att slippa att vågorna eller vinden tar linan och lurar en att det är hugg.
Spöklykor finns i utförande där man antingen endast lägger ett spö eller en bredare modell där man kan lägga flera spön parallellt.
Du hittar baksticks och spöklykor här.
Nappalarm
Nappalarm är någonting man kan använda vid bottenmete och som hjälper en att veta om man har ett hugg eller inte utan att man sitter och kollar på spöet.
Oftast används dessa till mete efter Karp, Sutare och Braxen där det kan vara långt mellan huggen.
Nappalarmet sätter man på en så kallad banksticks vilket är en metallpinne man stoppar ner i marken med en gänga i toppen där man skruvar nappalarm eller spöklyka.
Man lägger sedan sitt spö i denna med linan löpande igenom toppen av nappalarmet. Det finns olika typer av nappalarm, med dom vanligaste har ett hjul som snurrar när fisken drar i linan.
När hjulet snurrar börjar nappalarmet att pipa. Vid fiske med nappalarm bör man använda någon form av nappindikator, oftast en swinger eller en hanger.
Dessa fäster man först på banksticken och sedan i linan med ett klipp. Nappindikatorn fyller två funktioner; Dels hjälper de till att hålla linan spänd mot tacklet och dels ser de till att nappalarmet piper även om fisken simmar mot platsen man fiskar ifrån.
Vill du köpa nappindikatorer eller nappalarm hittar du det här.
Tackel för bottenmete
Paternoster
Paternostertackel Paternoster tacklet är förmodligen det vanligaste tacklet för bottenmete, och även det som är lättast att använda.
Detta tackel fungerar lika bra till metet efter Havsöring, plattfisk och torsk som det gör för metet i insjöar efter abborre, regnbåge och braxen.
Det finns två olika sätt att bygga ett paternoster tackel på, antingen med kroktafsen längre än den till sänker eller tvärt om, med en längre sänkestaft än kroktafs. Vilket man väljer är en smaksak.
Använder man flätlina som huvudlina är det rekommenderat att använda en tafs längst ut. Detta får man genom att skarva på exempelvis 2 meter nylon- eller fluorocarbon lina längst ut.
Detta gör att tacklet blir lite mer nötningståligt då det ligger på botten. Ett tips är att knyta ett par knutar på linan som går till sänket, på så sätt garanterar du att den linan går av först om du skulle fastna i något.
Hur knyter man ett Paternoster:
- Klipp en bit nylon- eller flurocarbonlina som du vill ha till din kroktafs. Längden på denna bestämmer du själv beroende på om du vill ha den längre eller kortare än
- Börja med att klipp av en bit nylonlina som du vill ha till ditt sänke. Till detta väljer du antingen en tunnare lina än kroktafsen eller så knyter du ett par knutar på den linan.
På så sätt garanterar du att den linan går av först om du skulle fastna i något och du slipper knyta om hela tacklet. 3: - Skarva ihop kroktafsen med huvudlinan med en Albright-knut eller en dubbel grinner-knut.
- Ta sedan sänkeslinan och lägg den parallellt med linan från rullen.
Avstånd från änden på nylonbiten är beroende på vilken du vill ska vara längst.
Vill du att kroken ska ligga en bit från botten låter du sänkestafsen vara längst. Vill du ha kroken liggande på botten låter du kroktafsen vara längst. - Här ifrån skapar du en loop med båda linorna och snurrar dom båda linorna igenom denna loop ca fyra varv.
Tänk dig att du gör en vanlig överhandsknop men trär linan igenom fyra gånger innan du knyter.
Blöt sedan knuten och dra sakta i båda ändarna för att dra ihop knuten. - Det sista du gör är att knyta kroken i kroktafsen och sänket i sänkestafsen.
Glidande bottenmete
Att använda sig av ett Glidande tackel är det lättaste sättet att bottenmete då man egentligen bara hänger på ett sänke på linan.
För att inte sänket ska glida hela vägen ner till kroken behöver vi dock se till att där finns något som stoppar sänket.
Detta uppnår man enklast genom att använde ett lekande och sedan använda en tafs där man knyter kroken.
Det glidande tacklet fungerar väldigt bra i alla situationer där du vill att ditt bete ska ligga på botten, inte minst till regnbågsmete.
Fördelen med det glidande tacklet är att fisken inte känner något motstånd av sänket.
Hur knyter man ett glidande tackel:
- Här kan du använda din huvudlina hela vägen. Har du ingen lina att använda som tafs kan du bara klippa av en bit flätlina. Vi rekommenderar dock att man använder 1-2meter nylonlina längst ut.
Tänk på att en lång tafs kan göra att man ser hugget sämre då fisken kan simma en lång bit innan du ser hugget i spötoppen, det blir även svårare att kasta ut ditt tackel. - Välj storlek på sänket och trä detta på huvudlinan.
- Trä på en liten gummipärla och knyt sedan fast ditt lekande. Pärlan använder man för att skydda knuten då sänket kommer att slå mot knuten på lekandet vilket kan slita på knuten.
Har du ingen gummipärla är det viktigt att du kollar knuten vid varje utlägg. - På andra änden av lekandet fäster du tafsen du tidigare klippte upp i steg 1.
- Knyt på kroken längst ut på tafsen.
Fiska med feeder
En feeder är en korg du fyller med mäsk som ersätter sänket då du bottenmetar. Att fiska med en feeder är inte svårare än att fiska med ett vanligt sänke.
Den största skillnaden, vilket också är dess stora fördel, är att du får ut mäsk precis där ditt korkbete ligger.
Tacklen till fiske med feeder är samma som du använder till ditt ”vanligt” bottenmete.
Detta innebär att du både kan använde ett paternoster tackel eller ett glidande tackel.
Vid fiske med feeder vill man gärna få ut sitt tackel på samma ställe varje gång man lägger om sitt bete. Detta kan man göra genom att fästa lina i clipset på rullen innan du vevar in för att fylla feedern med nytt mäsk och kasta om.
På så sätt når du exakt samma område varje gång du kastar ut och bygger då sakta upp en plats ute i vattnet som fisken lockas till, en så kallad mäskplats.
Vill du testa på fisket med feeder hittar du såväl sänken som våra feedrar här.
Ett tackel som är populärt vid feederfiske förutom de två tidigare nämnda är en variant av ett paternoster-tackel men där du enkelt kan flytta tacklet upp och ner med hjälp av flötestopp.
Till detta tackel behöver du en feeder, flötstopp, lekande, krok och tafsmaterial.
Detta tackel är ett av våra favorit tackel vid feederfisket då man kan ändra längden på kroktafsen utan att knyta om tacklet och på så sätt flytta tacklet närmre eller längre ifrån själva feedern.
Knyt ett flyttbart Feeder Tackel:
- Om du använder flätlina på din rulle börjar du med att skarva på en tafs av nylonlina på ca 1–3 meter. Detta ger mer ”gung” i linan och skyddar bättre mot nötning av exempelvis stenar och grenar.
- Trä först på ett flötesstop, sedan ett lekande och därefter ett nytt flötesstopp på linan. Dessa två flötstoppen ”fixerar” du sen lekandet med.
- Längst ner på din lina knyter du sen fast din valda feeder till fisket.
- Knyt sedan din kroktafs. Detta gör du genom att knyta klippa en kortare bit tafs i din valda krok.
- Denna tafs knyter du sedan i lekandet du tidigare trädde på huvudlinan.
Det som händer när du krokar fisken är att hela tacklet glider ner till feedern och på så sätt minimeras risken att feedern fastnat i botten när du fightar fisken.