Lär dig allt om hur du metar

HUR METAR MAN?

Mete är en metod inom fisket som är väldigt populärt och oftast det vi alla börjar vår fiskekarriär med. Man kan dela in metet i många olika kategorier där de två vanligaste är bottenmete och flötmete.
Flötmete är den enklaste formen av mete då man kan göra det med ett vanligt toppknutet metspö.
Bottenmete är en gren av mete som är vanligast kusten då man fiskar efter Rödspätta, Sandskädda och Skrubba.I insjöar är det en väldigt effektiv metod efter arter som Sutare, Karp, Braxen och Regnbåge.

Bottenmete är också väldigt enkelt att komma igång med då man bara behöver sänke och en krok.

Flötmete

Flötmete är en fiskemetod som är enkel att komma igång med och där man kan använda sitt vanliga kastspö eller klassiskt toppknutet metspö.
För många av oss tog fisket sin start med ett toppknutet spö i handen och ett rödvitt flöte guppandes i vattnet utanför bryggan.
Mete med flöte kan göras hur simpelt eller hur avancerat som helst. Metoden kan användas i alla typer av vatten, såväl insjö som åar och hav och efter alla typer av fiskar så som abborre, gädda och regnbåge.
För att börja flötmeta med sitt vanliga kastspö behöver man bara ett flöte, ett sänke och en krok. Detta går att hitta löst men finns också färdiga kit om man snabbt vill komma i gång.
Flötmete är en bra metod att använda på ställen där är mycket vegetation vid botten eftersom man enkelt med hjälp av sitt flöte kan bestämma vilket djup ens bete ska vara på.

 

Du kan lära dig mer om flötmete här

Bottenmete

Bottenmete är lätt att komma i gång med då man kan använda sitt vanliga haspelspö.
Som namnet antyder låter man sänket ligga på botten med kroken antingen liggandes på botten eller en bit upp från botten.
Bottenmete är väldigt populärt eftersom man kan låta betet ligga ute en lång stund på samma plats, både i insjö och i strömmande vatten.
Antingen sitter man och kollar på toppen för att se när fisken hugger eller så använder man någon form av nappalarm alternativ en bjällra.
För att enklare se hugget vid bottenmete så brukar man vilja ha spöt stående med toppen på spöet pekande uppåt mot himlen.
Detta uppnår man genom att antingen använda en bankstick med en spöklyka på eller något du hittar kring vattnet, så som en gren.

 


Vill du lära dig mer om bottenmete, utrustning och tackel kan du läsa vår artikel om om bottenmete här

BETE FÖR METE

Det finns en mängd olika beten som man kan använda vid mete. Vissa beten fungerar bättre efter vissa arter och i vissa typer av vatten, det är också skillnad om du fiskar i sjöar eller i hav.

Majs

Vanlig burkmajs är det bästa betet till många olika arter, framför allt vitfiskar som mört, braxen och sutare.
Man kan välja att sätta ett eller flera majskorn på kroken vilket kan hjälpa till att sortera bort de minsta fiskarna.
Tänk dock på att anpassa kroken efter detta så att kroken inte är helt fylld med bete. Då blir det svårt att kroka fisken då den nappar.
Ett tips är att kasta några majskorn nära platsen där du lagt ut ditt bete för att locka in fisken.

MASK OCH MAGGOT

Mask och maggot är nog det vanligaste betet att sätta på kroken när man metar. Detta bete brukar locka till sig de flesta typer av fiskar från abborre till vitfiskar då dom gillar att det rör sig i vattnet.
Maggots är ett favoritbete för abborre, mört och andra vitfiskar. Man fiskar ofta med ett par stycken trädda på kroken åt gången.
Försök gärna trä kroken genom ”läppen” i ena änden av maggoten så att ni inte sticker hål på den. Mask är också ett mycket bra bete efter de flesta fiskar.
Med en stor mask på kroken kan man bättre rikta in sig på abborre och slippa de minsta små vitfiskarna.
Tänk bara på att om du är ute en varm sommardag måste du hålla masken och maggoten i skuggan eller i en kylväska för att de inte ska bli en äcklig sörja väldigt fort.

RÄKA

Räka är ett bete som funkar väldigt bra för dom som inte vill fiska med levande bete.
Till metet efter Abborre, Regnbåge, Havsöring och Plattfisk är det dessutom ofta minst lika bra som mask och maggot.
Räka är det vanligaste betet att använda ute på kusten efter plattfisk och havsöring. Man kan antingen använda hela räkan eller dela den på mitten.
Tänk på att köpa oskalade räkor!

BRÖD

Bröd eller deg är väldigt användbart bete vid mete då det både är billigt, enkelt att ordna och fångar många olika fiskar.
Man kan till exempel använda bara en krok och brödbit och låta brödbiten flyta på ytan för att fånga till exempel Id, Karp och Mört.
Kanten på ett franskbröd är en personlig favorit vid fiske på ytan efter färna i strömmande vatten.

POWERBAIT

Powerbait är nog det bästa efter vid mete efter Regnbåge, Öring och andra typer av ädelfiskar. Det är också därför det i många vatten är förbjudet att använda.
Powerbait är en typ av deg som kan fås både som ren deg eller i färdiga små kulor.
Det finns i en mängd olika färger och storlekar och vad som fungerar bäst i ett vatten kan variera mot vad som fungerar bäst i ett annat. Man får testa sig fram helt enkelt.
Vår personliga favorit för regnbågsfisket är en gul degvariant som vi ”bakar” runt kroken. Du kan köpa powerbait här.
Använder man degen så brukar metoden just att knåda den hårt runt kroken vara effektiv. Annars kan man använda speciella ”paste” krokar som har en metalltråd snurrad runt sig för att hålla degen på plats.
Power bait är flytande så vid bottenmete behöver man inte använda flytkula för att betet ska sväva ovanför botten.

BOILIES

Boilies är ett typ av bete som används först och främst för mete Karp, men även Sutare, Braxen, Ruda och Färna fiskas effektivt med boilies.
Bolies är en typ av deg kula som finns i en mängd olika färger, storlekar och smaker. Det finns också en mängd olika utförande så som flytande, sjunkande och svävande.
Boilie används oftast vid fiske där man vill att betet ska ligga kvar länge på botten utan att riskera att småfisk äter upp betet under tiden.
Med mjukare beten som exempelvis bröd eller majs är risken stor att beter är borta på nolltid om där finns mycket annan fisk i vattnet.
Man fäster alltid en boilie på ett ”hår” och inte direkt på kroken. Håret är en lina som sticker ut bakom kroken där man med hjälp av en speciell boilienål trär på boilien.
Val av krok till fiske med boilie bestäms helt av vilken storlek på bete man har.
Boilies kan köpas i allt från kilos förpackningar upp till tjugo kilos förpackningar beroende på hur mycket man ska mäska.

MÄSK OCH MÄSKNING

Mäsk är något man kan använda för att locka in fisken till den platsen man har valt att fiska på. Mäsk kan vara allt ifrån lite Majs och Bröd till färdiga mäskblandningar.
Ofta forman man bollar i storleken av ett bouleklot och som man sedan kastar ut. Dessa sjunker till botten och bildar små väldoftande högar som lockar till sig fisken från långt håll.
En mäskblandning är en torr produkt som är gjort av torkade ingredienser som exempelvis ströbröd, fågelfröer och pellets.
Mäsk för fiske är torrt när man köper det och blandas sedan med vatten för att bli klibbigt så att man kan forma bollar som sedan kastas ut på fiskeplatsen.
Ett tips är att hälla i en burk majs i mäsket för att sen använda burken för att fylla på med vatten.
Mäsk kan köpas här och finns i en mängd olika varianter och förpackningsstorlekar. 
Man vill få mäsket tillräckligt blött för att kunna ”krama” små bollar som man sen kastar ut i vattnet. Häll helt enkelt mäskpåsens innehåll i en hink, blanda i lite vatten och rör runt.
Häll i lite vatten i taget och blanda tills du har fått en mäskblandning du kan forma bollar med.
Tänk på att det alltid är enklare att hälla i mer vatten än att ta ut vattnet, så häll i lite i taget istället för en stor mängd direkt.

TYP AV METKROK

Det finns en uppsjö av krokar att välja på då du ska meta.
Många krokar fungerar till de flesta typer av mete, men det finns även specialkrokar både för olika arter och för olika typer av bete.
En bra krok som fungerar för de flesta typer av beten är en widegape krok i lämplig storlek, exempelvis en Kamasan widegape Specialist.
Den är bra då du får plats med ganska mycket bete utan att behöva ha en stor storlek av kroken.

REKOMMENDERAD STORLEK PÅ KROK BEROENDE PÅ BETE

  • Majs: storlek 6–8
  • Mask: storlek 4 Maggot: storlek 10–14
  • Räka: storlek 2–4, gärna långskaftad om du fiskar i havet
  • Bröd: storlek 2-8, helt beroende på vilken art du fiskar efter
  • Powerbait: storlek 4-6 för regnbågsfiske
  • Boilies: storlek 2-4 för 20mm boilie, 6-8 för 14mm boilie
TIDIGARE VISADE PRODUKTER
No recently views items
Rensa alla