Fiskhantering

Hantera fisken på ett säkert sätt

Att hantera fisken på ett säkert sätt vid catch and release fiske är otroligt viktigt. Det kräver ofta ett par olika hjälpmedel för att göra detta på ett säkert sätt. Utöver dessa hjälpmedel gäller sunt förnuft, så som att minimera tiden fisken är på land och liknande.
Först och främst behöver fisken landas vilket ofta görs med en fiskehåv av något slag. Detta ska vara knutlös håv för att inte skada fiskens fjäll och slemskikt. Vid karpmete och annat typ av mete används ofta en karphåv i lämplig storlek.
När fisken är i håven ska den krokas av så snabbt som möjligt. Detta görs antingen direkt i håven eller då fisken är på avkrokningsmattan. En avkrokningsmatta är ett måste om fisken ska hanteras på land för att fisken inte ska kunna skada sig själv.
Ska fisken vägas, mätas och fotograferas kan det ta lite tid vilket gör en fisk retainer ovärderlig. Den låter fisken vila säkert i vattnet medan du förbereder allt du behöver göra. En bra retainer gör att fisken kan vila i vattnet ett par timmar, exempelvis om du behöver fotograferingshjälp.
Sist men inte minst behöver du en bra fiskevåg och en vågsäck att väga fisken i.  

Visa Mer
Visa Mindre
Visa som Rutnät Lista

33 artiklar

Sätt fallande sortering
per sida