Trekrok

När man pratar om krok för predatormete innebär nästan uteslutande en trekrok. I denna kategori kan du köpa krok till gäddmete eller köpa krok till gösmetet. Använder du trekrok till abborrmete hittar du även dom här, annars hittar du all enkelkrok för mete i metekroks kategorin.
När det kommer till krokval är där ett par olika parametrar man ska ta i beaktan. Storleken på gapet, längden på skaftet och tjockleken på godset är alla saker som spelar roll för hur bra kroken fungerar för just din situation.
Ett brett gap är viktigt för krokningsegenskaperna. Lite beroende på hur du tacklar ditt bete gäller olika riktlinjer, men för att kroka effektivt är en förutsättning att krokspetsen faktiskt syns och kan kroka. Ett större krokgap innebär dock att kroken enklare rätar ut sig vilket i sin tur innebär att kroken måste vara tjockare ju större gap kroken har.
En annan parameter är längden på skaftet. Exakt hur stor inverkan längden på krokskaftet har vid krokning är lite osäkert och det är ofta en smaksak vad man föredrar på sina tackel. Här är Kamasan Pike trebles ett bra val om du föredrar krok med ett lite längre skaft. Till sist har vi tjockleken på godset vilket har en inverkan dels på hur styv kroken är, dels på hur enkelt fisken krokas. Ju tunnare material ju bättre om man ska utgå efter bästa krokningsegenskaperna. Den uppenbara nackdelen är då hur mjuk kroken blir och hur enkelt kroken rätas då du drillar fisken. Fiskar du i ett vatten med mycket saker fisken kan gå fast i behöver du pressa fisken hårdare och således ha en krok som tål detta utan att rätas.
Till sist är även krokspetesen något man ska tänka på. Vissa krokar har en inåtböjd krokspets medan andra har en rak. Även detta är en smaksak, men ska du själv vässa kroken för att kunna använda kroken längre ska du välja en krok som tål detta. Detta innebär generellt att välja en krok med en rak spets då en böjd krokspets ofta är svår, om inte omöjlig, att vässa upp på ett bra sätt.

Visa Mer
Visa Mindre
Visa som Rutnät Lista

6 artiklar

Sätt fallande sortering
per sida