Nappalarm

Nappalarm används generellt vid bottenmete från land. Det kan dock används såväl vid isfiske som vid fiske från ankrad båt. Det används ofta då man fiskar långa perioder i sträck och inte har möjlighet att sitta och kolla på fiskespöet hela tiden för att upptäcka eventuella hugg.
Lär dig allt om nappalarm och hur du ska välja rätt larm i vår stora nappalarmsguide i botten av denna sida.

Visa Mer
Visa Mindre
Visa som Rutnät Lista

11 artiklar

Sätt fallande sortering
  1. Trakker DB7-R Bite Alarm Set 3+1
    Trakker DB7-R Bite Alarm Set 3+1
    3 599,00 kr 4 499,00 kr
  2. X2 Screamer Remote Larm Set 3+1
    X2 Screamer Remote Larm Set 3+1
    1 399,00 kr 1 599,00 kr
  3. Fox Mini Micron X 3 rod set
    Fox Mini Micron X 3 rod set
    3 099,00 kr 3 399,00 kr
  4. Fox Mini Micron X 2 rod set
    Fox Mini Micron X 2 rod set
    2 299,00 kr 2 599,00 kr
  5. Fox Mini Micron X
    Mini Micron X
    699,00 kr
per sida

Nappalarm för fiske

NÄR BEHÖVS NAPPALARM VID FISKE?

Nappalarm används generellt vid bottenmete från land då man fiskar efter fiskarter så som karp, sutare och braxen.
Ett nappalarm fästs ofta i toppen av en bankstick eller på en rod pod. Spöet läggs sedan i nappalarmet med linan löpandes i nappalarmet. När linan dras igenom larmet börjar det tjuta vilket indikerar hugg.

Detta handlar egentligen främst om bekvämlighet att använda ett nappalarm. Då det ofta är långt mellan huggen och fisket ofta sker under natten blir det mer eller mindre orimligt att sitta och kolla på spöet hela tiden för att se om man har hugg.

Nappalarm för fiskeNappalarm för fiske

HUR LARMFISKAR MAN?

När man fiskar med nappalarm har man som tidigare nämnts ofta sitt larm fäst antingen på en bankstick eller på en rod pod. Hur larmet hålls fast är irrelevant för dess funktion. Vilken som är att föredra i vilken situation varierar ofta, men detta diskuteras mer utförligt på deras kategorisidor. Ett nappalarm piper då linan dras igenom larmet. I de flesta fall sker detta genom att fiskelinan vilar på ett hjul som snurrar då linan rör sig åt något av hållen. Delkim är kända för att inte använda ett hjul utan i stället något som liknas vid en pinne som vibrerar då linan rör sig genom larmet. Oavsett hur larmet är uppbyggt förutsätter det att linan kan röra sig igenom larmet, och således att fisken vid ett hugg kan uppnå detta.

Därför fiskar man då man larmfiskar ofta med en s.k. baitrunner rulle alternativt med en lös slirbroms vilket gör att fisken kan dra ut lina när den hugger. En annan förutsättning vid larmfiske, inte då man fiskar efter gädda eller andra predatorer, är att fisken måste kroka sig själv eftersom man inte sitter vid spöet och kan göra mothugg. Detta uppnås genom någon variant av bolt-tackel. Enkelt förklarat kan man se det som att fisken krokar sig mot ett tungt sänke då den försöker simma i väg med betet.

VÄLJ RÄTT NAPPALARM

Att välja rätt nappalarm till ditt fiske kan verka väldigt svårt och krångligt då alla larm erbjuder olika funktioner och finesser som man inte alltid vet om man behöver. Det avgörande är egentligen vad du ska fiska och under vilka förhållande. De enklaste nappalarmen räcker ofta långt om man ska testa på fiske med nappalarm. Dessa har de mest grundläggande funktionerna med en ljus och en ljudsignal men saknar ofta de mer avancerade inställningsmöjligheterna. Nappalarmen på marknaden blir alltmer avancerade och erbjuder en rad inställningsmöjligheter för fiskaren. Vissa funktioner är mer av karaktären ”nice-to-have”, dvs de är inte absolut nödvändiga för fisket men kan göra fisket mer bekvämt. Andra funktioner är viktigare och kan direkt påverka fisket, exempelvis möjligheten att ställa in känslighet på larmet. Vi går igenom nappalarmens olika funktioner här under.

LJUDNIVÅ

Normalt sätt kan alla nappalarm ställa in ljudnivån från högt till lågt. Om man fiskar över natten vill man generellt ha en hög ljudnivå så att man vaknar upp av alarmet. Fiskar man däremot på dagen kan det räcka med en lägre volym för att inte störa eventuella andra fiskare runt sjön eller dammen. Fiskar man i ett vatten där det finns många fiskare runt sjön brukar det anses som god etik att inte ha sina nappalarm onödigt högt eftersom detta snabbt blir irriterande för andra fiskare.

TON

En funktion som ofta ses som onödig vid första anblicken är att ställa in tonen på sitt larm. De flesta nappalarm har en väldigt högt pipande som standard men kan då på vissa modeller ändras mot en mer dov ton och allt däremellan. Det höga pipandet är ofta nödvändigt om man sover djupt och vill vara helt säker på att man vaknar. Men att ha olika toner på larmen kan fylla vissa funktioner mer än som en rolig finess. Fiskar man med tre spön på olika platser, vilket är vanligt inom karpfisket, kan det vara smart att ha olika ton på de olika larmen för att direkt veta vilket spö det är hugg på. Fiskar man nära näckrosbälten kan det vara bra att direkt veta att det är riktigt bråttom till spöet så att man kan hindra fisken från att simma in där.

FÄRG

På samma sätt som man på vissa nappalarm kan byta ton på larmet kan man på vissa larm byta färg på ljussignalen. Detta fyller inte riktigt samma funktion som tonen eftersom man måste se larmet för att se färgen på ljussignalen. Det är definitivt mer en rolig finess än en avgörande faktor för fisket att kunna byta färg på larmet. De allra flesta larm har dock en fast färg som man bestämmer då man köper larmet.

RECEIVER

Receiver är som en liten walkie-talkie som fångar upp signalen från dina nappalarm och återspeglar ljudet, ofta med en vibration. Detta fyller ett par funktioner. Du kan ha dina larm på ljudlös men ändå få signaler om napp i din receiver vilket är bra om ni är många personer runt sjön och du inte vill störa andra fiskare. Receivern kan oftast fånga upp signalen från larmen flera hundra meter bort vilket gör att du kan lämna dina spön en kort stund utan att riskera att missa om fisken skulle nappa precis då. Med det sagt ska det inte uppmuntras att man lämnar sina spön i vattnet då man ej är på plats. En receiver är ett väldigt bra hjälpmedel då man kan ha den nära till hands i bivviet och direkt se vilket spö det hugger på. Det fungerar också som en extra säkerhet att man vaknar upp om det skulle hugga mitt i natten.

KÄNSLIGHET

En vanlig funktion som ses på de lite mer avancerade modellerna är en funktion för att ställa in känsligheten på larmet. Enkelt beskrivet ger ett nappalarm inställt på en hög känslighet ifrån sig ett pip vid mindre rörelse på linan. Som exempel kan det krävas att linan rör sig 0.5cm för att larmet ska pipa på en viss känslighet, medan det kan krävas att linan rör sig 10cm på en annan känslighet. En argsint karp simmar ofta i full fart och ger ifrån sig ett entonigt pip, ett så kallat screamer take, i vilken situation känsligheten på larmet spelar mindre roll. En mindre braxen däremot orkar kanske inte flytta sänket tillräckligt för att ett larm med låg känslighet ska pipa överhuvudtaget vilket resulterar i att du efter en natts fiske märker att där egentligen suttit en braxen på hela natten utan att du vetat det. Hur man vill ha sitt larm inställt beror på många faktorer. Vilken art man fiskar efter, hur långt från land man fiskar, hur mycket det blåser etc. Fiskar man långt från land krävs det ofta mer rörelse av sänket för att indikera i larmet, detta eftersom man ofta inte har en helt rak och spänd lina mot sänket. Då vill man ofta ha en högre känslighet på larmet. Om det däremot blåser mycket är risken att en hög känslighet gör att larmet piper väldigt ofta då vinden tar tag i fiskelinan. Då är det en väldigt viktig funktion att kunna ställa ner känsligheten på larmet.

Samanfattning

Ska du börja fiska med nappalarm och inte vet vad du behöver är det generellt bättre att välja ett larm med färre funktioner med bra kvalitet än ett billigt med alla funktioner. Dels för att ett budgetlarm som försökt få in alla funktioner oftast dragit ned på komponenternas kvalitet, men framförallt för att du sällan behöver alla funktioner i början. 

När du använder nappalarm behöver du även använda en nappindikator, så som en hanger eller en swinger. Dess uppgift är att hålla fiskelinan i spänn hela tiden. Genom att spänna upp nappindikatorn kommer nappalarmet även att pipa om fisken skulle simma rakt emot där du sitter, ett så kallat drop back.

TIDIGARE VISADE PRODUKTER
No recently views items
Rensa alla