Boilies

Boilies är förmodligen det mest kända betet som används vid karpfiske. Väldigt förenklat är en boilie helt enkelt en smaksatt deg-kula som ska locka karpen till sig.
Som med allt annat inom karpmetet utvecklas saker och ting med tiden och det samma gäller boilien. Det må vara sant att det fortfarande bara är en smaksatt kula man fiskar med men innehållet i denna kula har förfinats ned till perfektion. Att välja boilie att fiska med är inte helt enkelt. Man kan göra två uppdelningar i underkategorier när det kommer till smaker, närmare bestämt ”stinkare” och ”fruktboilies”. Stinkare tillhör normalt alla boilies med en ”köttdoft” så som krabba, krill, bläckfisk och tonfisk. Till fruktboilies kommer egentligen övriga då, populära smaker är ananas, jordgubbe och scopex.
Vilken sorts boilie man väljer beror på så många faktorer att denna text inte räcker till, men en enkel tumregel är att utgå från vattentemperaturen. Vid kallt vatten ska man undvika boilies rika på olja och därför välja fruktigare beten så som pineapple eller varför inte Nash Citruz speciellt framtagen för fiske i kallt vatten. Vid varmare vatten vill man tvärtom nästan ha så mycket olja som möjligt i betena eftersom det är väldigt effektivt för att locka fisk till sig. Då är riktiga stinkare så som Monster Crab och The Krill populära val. Men ingen regel utan undantag, du kommer säkert höra folk säga att pineapple är det enda som fungerar då det är supervarmt ute eller att en Monster Crab alltid ska användas när det är kallt i vattnet. Det finns nästan lika många åsikter som det finns karpfiskare.  
Valet av storlek på boilies är också något som diskuteras flitigt bland karpfiskare. Här är vattnet du ska fiska i nästan helt avgörande. Finns där mycket andra arter som kan äta upp boiliesen du mäskar ut finns där en överhängande risk att mäskplatsen är tom innan karpen hittar dig. Då behöver du gå upp i storlek på boilies till exempelvis 20mm. Finns där däremot inget annat än karp i vattnet kan du utan vidare fiska med 10mm boilies med stor framgång. Tankesättet som finns inom gäddfisket att stora gäddor gärna äter stora beten går alltså inte att applicera på karpfisket.
Det är inte ovanligt att man mäskar ut såväl 15mm boilies som 20mm boilies på samma mäskplats för att få en bra variation på betena som ligger där. Vill du spara in på pengar när det gäller beten kan du istället köpa en stor säck av 20mm boilies och dela dessa i olika storlekar för att uppnå samma effekt.

Visa Mer
Visa Mindre
Filtrera
Visa som Rutnät Lista

2 artiklar

Sätt fallande sortering
per sida